To glade mælkeproducenter

LA240608E1A39

To glade mælkeproducenter - det var en øjenåbner

Der var både direkte gevinster i form af et godt 1. slæt og vigtige sidegevinster som fravær af markskader efter tidlig brug af gyl­leudligger i et ekstremt forår.

Landbrugsavisen, Tekst og foto: Claus Solhøj

I det tidlige forår var mælke­producenterne Ulrik Lang­balle og Thomas Jørgensen i Thy heldige og fik bragt gylle tidligt ud til slætgræsset.

Det lykkedes nemlig at koble sig på Morsø Maskin­stations tur ned gennem Thy med den eneste tilgængelige selvkørende Agrometer-ud­lægger i området, inden den travle maskine returnerede til hjemøen.

- Vi kunne slet ikke have kørt der med gyllevogn. Der var faktisk ingen steder i marts, hvor vi kunne have kørt med en gyllevogn, kon­staterer Ulrik Langballe. Han fik lagt godt 900 kubikme­ter staldforsuret gylle ud 10. marts i løbet af få timer, da udlæggerens kapacitet på arealerne, der ligger lige om­kring gården og er fordelt på to marker, lå på 170 kubikme­ter i timen.

Til første slæt havde Ul­rik Langballe på Beerstedga­ard A/S med 350 højtydende køer i en robotbesætning også arealer, der kun fik han­delsgødning pga. føret. Tal fra maskinstationens udbyt­temåler viser, at græsset, der blev fuldgødsket tidligt med gylle, gav samme udbytte som græsset, der blev fuld­gødsket med handelsgød­ning.

Vigtige sidegevinster

Men der er også vigtige side­gevinster ved udlæggeren.

- Vi ser ingen spor efter den, heller ikke ved markenderne og -indkørslerne. Vi kan slet ikke se, at den har kørt på markerne, og det har betyd­ning for både udbytte og fo­derkvalitet i også i de efterføl­gende brugsår, påpeger Ulrik Langballe og fremhæver des­uden et lavere dieselforbrug og færre trafikgener og vej­skader med udlæggeren.

Så selv om kubikmeterpri­sen formentlig er et par kro­ner højere, er pengene er gi­vet godt ud.

Skønt foråret 2024 var gan­ske specielt, er tidlig udbring­ning en udfordring i de fleste år efter hans erfaring. Derfor bliver udlæggeren fremover valgt forud for første slæt og gerne også de efterfølgende slæt.

Tab større end merpris

Morsø Maskinstations udlæg­ger fortsatte til det økologi­ske Gyrup Landbrug ApS, ca. 12 km fra Beerstedgaard A/S, hvor der både produceres mælk af en højtydende besæt­ning på 190 årskøer, dyrkes byg til malt og brygges whi­sky i form af den kendte Thy Whisky.

Her fik de nærmest belig­gende slætmarker 1.600 ku­bikmeter gylle lagt ud den 11. marts med op til 2.300 me­ters pumpning og en mark­kapacitet på 150 kubikmeter i timen.

Driftsleder Thomas Jørgen­sen frygtede først og frem­mest udbytte- og kvalitetstab i form af både forringet foder­kvalitet og gyllerester i græs­set, hvis ikke gyllen kom tid­ligt ud.

Også her blev den store ka­pacitet og den ’sporløse’ og miljøvenlige kørsel i mar­kerne bemærket med tilfreds­hed.

- Det var virkelig en øjen­åbner. Som økologer har vi ingen kunstgødning at sup­plere med, og erstatningsfo­der er virkelig dyrt i indkøb. Vi havde 30 hektar, som ikke fik gylle, og det kostede nok 60.000 FE i første slæt. Så er merprisen til udlæggeren ift. en vogn altså helt ligegyldig, siger han.

Interesseret? Lad os ringe dig op.